Tendenciák

Rendszerint pórul jár az, aki az informatika fejlődésével kapcsolatban jóslatokat fogalmaz meg. Ennek ellenére úgy látszik, hogy az automatizálás az élet minden területén egyre nagyobb teret kap. Ez egyrészt fejlesztéseket igényel, tehát nem kell félni, hogy az informatikusok munka nélkül maradnak. Viszont a szakképesítést nem igénylő munkahelyek száma valószínűleg csökkenni fog, mert azokat a feladatokat a mesterséges intelligencia is el tudja látni. Tehát egyes junior pozíciók biztos meg fognak szűnni, képzettebb munkaerőre lesz szükség.

Másrészt nagyon sok új munkahely születik. A WWW (internet) születése előtt ki gondolta volna, hogy front-end developer, back-end developer, full-stack developer, web developer, web designer, UI designer munkakörök lesznek pár éven belül? S ki tudja, hogy még milyen irányba fejlődünk tovább?

Ami sokak képzeletét megmozgatja, az a következő: Mennyit keres az informatikus? Azt lehet mondani, hogy nem keveset. Viszont ne felejtsük el, ezt a fizetést neki meg kell teremtenie/termelnie a cége számára!

Legutóbbi frissítés: 2023. 01. 26. 17:51