Hírek

Összesen kétszázhuszonöt, nappali és levelező tagozaton végzett hallgató vehette át oklevelét a Debreceni Egyetem Informatikai Kar diplomaosztó ünnepségén. Hajdu András, a kar dékánja kiemelte, hogy a Debreceni Egyetemen diplomázott az ország első adattudósa, valamint arról is beszélt, hogy az informatikai szakemberek olyan tudást szereztek tanulmányaik során, mellyel felkészültek a modern kor kihívásaira.

A pontosabb meteorológiai előrejelzések érdekében újfajta statisztikai módszereken alapuló modellezési technikákat alkottak a Debreceni Egyetem Informatikai Karának kutatói. Egyebek mellett a szélerősség, a napsütés ereje, a csapadék várható mennyisége, valamint a látástávolság precízebb meghatározása kapcsán végeztek vizsgálatokat.

BIPCLUSION logo

Újragondolt tartalommal, de ismét sikeresen került megrendezésre a BIPCLUSION workshop immár BIPCLUSION 2 elnevezéssel.

eduIDT logo

A University of Zilina által koordinált ERASMUS+ keretében életre hívott eduIDT (https://www.eduidt.eu/) projekt május 6. és 10. között Valenciában tartotta a workshopját az Universitat Politecnica de Valencia kampuszán.

openinfra logo

Az OpenInfra Day Hungary egy egész napos konferenciát rendez, ami a nyílt infrastruktúra, IaaC és felhő megoldások köré épül.

A VR-technológiák alkalmazásának, az eredmények oktatásba történő beépítésének lehetőségeiről, valamint az újabb kihívások megoldásairól tanácskoztak informatikusok és művészetpedagógusok, koreográfiával és kognitív tudományokkal foglalkozó szakemberek a Debreceni Egyetem Informatikai Karán. A résztvevők hallhattak a táncpedagógiában használt mozgóképek és videófelvételek, a motion capture és egyéb VR-technológia jelentőségéről, illetve a virtuális valóságban alkalmazott avatárok előadóművészeti szerepéről is.

ai

A "Generative AI with Diffusion Models" című hivatalos egy napos NVIDIA workshop két különböző alkalommal, 2024. május 31-én, illetve 2024. június 08-án online kerül megtartásra.

hm

A Magyar Honvédség személyi állományának utánpótlásához szükséges, a katonai oktatást folytató intézményekben nem megszerezhető végzettséget igénylő beosztások feltöltése érdekében honvédelmi ösztöndíj pályázat került kiírásra.

Programozó és SzenzorIKa táborokat indít júniusban közép- és általános iskolásoknak a Debreceni Egyetem Informatikai Kara. A diákok megismerkedhetnek többek között a korosztályuknak megfelelő programozási nyelvvel, a mesterséges intelligenciával, az önvezető járművekkel, a 3D nyomtatással, az animációkészítéssel, a játékfejlesztéssel, valamint a Data Mining programokkal is.

ciprus

A DE IK a ciprusi University of Limassol Erasmus partnerével már második alkalommal szervez közös angol nyelvű kurzust mesterséges intelligencia -- ezúttal a hatékony promptírás (Promt Engineering) -- témakörben.