Kutatók éjszakája

Minden év szeptember utolsó péntekén kora délutántól késő estig megnyílnak a máskor nem látogatható egyetemi helyszínek, és látogatóink bepillanthatnak a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába.
Ezen az alkalmon megismerkedhetnek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatják, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket. Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát, emellett vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagyszülőkig mindenki megismerkedhet az innovatív gondolkodás fontosságával.

2022. szeptember 30-án 18 és 21 óra között az alábbi programokkal várjuk vendégeinket:

A virtuális valóságról

E program keretében - a virtuális valóság alapvető jellemzőinek áttekintése mellett - a témakörrel kapcsolatos néhány újdonságot ismertetünk, valamint a Debreceni Egyetem Informatikai Karának Virtuális Valóság Laboratóriumához köthető fejlesztéseket mutatunk be. Az érdeklődők számára lehetőséget biztosítunk arra, hogy Oculus head-setek segítségével maguk is „kalandozzanak” háromdimenziós virtuális terekben.

Regisztráció nélkül látogatható.

Helyszín: I102-es tanterem

Biztonsági fejtörők és rejtvények

Modern világunk minden aspektusában használjuk a titkosítási algoritmusokat, amelyek megjelennek az internetes kommunikáción át a kriptovalutákig életünk legtöbb területén.  A program során több játékos fejtörő és rejtvény segítségével demonstrálnánk ezek evolúcióját és hasznosságát. Fedezd fel a római légiók vagy a német tengeralattjárók üzenetváltásait!

Létszámkeret: 5 fő

Helyszín: aula

Regisztráció szükséges ITT

Kalandozás az animációkészítés világában

Napjainkban az animáció szinte már mindenhol jelen van (pl. rajzfilmek, reklámok, weboldalak, számítógépes játékok). Látogatóink megismerkedhetnek az animációkészítési technikákkal, és elkészíthetik akár az első saját mini animációjukat is. Merüljünk el közösen az animáció fantasztikus világában!

Létszámkeret: 18 fő

Helyszín: I206-os tanterem

Regisztráció szükséges ITT

Szabadulószoba: Az ügyes, az okos és a szép

A játék során a maximum 6 fős csapatok ügyességük, okosságuk és szépségük segítségével nyerhetik vissza szabadságukat.

Létszámkeret: 6 fő

Helyszín: IF05-ös tanterem

Regisztráció szükséges ITT

Szórakoztató elektronIKai kísérletek

A program során az érdeklődők tesztelhetik a reflexeiket, játszhatnak a fényekkel és további ehhez hasonló érdekes kísérleteket próbálhatnak ki.

Létszámkeret: 10 fő

Helyszín: aula

Regisztráció szükséges ITT

Legutóbbi frissítés: 2023. 02. 17. 08:42