DUÁLIS KÉPZÉSEK

Duális képzés

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara 2021 szeptemberében a mesterképzés három szakán beindította a duális képzést, ami nappali tagozaton történik. A programtervező informatikus, a gazdaságinformatikus és a mérnökinformatikus mesterszakokra a felvi.hu-n keresztül mind a hagyományos, mind a duális formában történő képzésre lehet jelentkezni.
 

Mit jelent a duális képzés?
A duális képzés a legmagasabb szintű formája a gyakorlat-orientált szakemberképzésnek, amit a felsőoktatási intézmények és az ipari vállalatok szoros együttműködése tesz lehetővé.
Az ilyen képzést választó hallgató a hét 2-3 napján az egyetemen végzi elméleti tanulmányait, a fennmaradó napokon pedig egy vállalatnál. A céges gyakorlati képzés kereteit egy úgynevezett hallgatói munkaszerződésben rögzítik a felek. A duális képzésben részt vevő hallgató egyszerre az egyetem nappali tagozatos hallgatója és a vállalat munkaszerződéssel foglalkoztatott alkalmazottja. Egyetemi tanulmányait a hallgató a szak tantervének megfelelően végzi, és emellett végrehajtja a vállalati tantervben foglalt képzési programot is. Az elméleti kurzusokon évfolyamtársaival együtt vesz részt, ugyanazokat a tárgyakat tanulja, és azonos vizsgakövetelményeknek kell megfelelnie.
 

Miért érdemes a duális képzést választani?
A felsőfokú duális képzés keretében a hallgató, bepillantást nyer az általa választott cég működésébe, megismeri a modern vállalati kultúrát, és kiváló szakemberek segítenek neki a piaci igényeknek megfelelő gyakorlati szaktudás megszerzésében. Így tanulmányai befejezésekor már olyan szakmai tapasztalattal rendelkezik, amely hatalmas előnyhöz juttathatja karriere megkezdésekor.
 

Havi fizetés
A duális képzési partnerek a hallgató munkáját a munkaszerződés alapján havi fizetéssel díjazzák (ez a kötelező minimálbér min. 65%-a, de annál több is lehet), és béren kívüli juttatásokat (pl. cafeteria, utazási vagy lakhatási támogatás) is adhatnak. További jó hír, hogy a duális képzésben részt vevő egyetemisták az egyetemi juttatásokra is ugyanúgy jogosultak, mint bármelyik más nappali tagozatos hallgató (tanulmányi ösztöndíj, szociális ösztöndíj, külföldi szakmai utak, gyakorlatok támogatása, kollégiumi elhelyezés, stb.)
 
 
Modern vállalati környezet, versenyképes tudás
Csak olyan partnerszervezetek vehetnek részt a duális képzésben, akik megfelelnek a gyakorlati munka oktatásával kapcsolatos technológiai követelményeknek, rendelkeznek a szükséges gépekkel, eszközökkel és segédanyagokkal. Az ilyen vállalatoknál a versenyképes gyakorlati tudást tapasztalt, szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek (mentorok) adják át.

 

Nagyobb elhelyezkedési esély
A partnervállalat a saját igényeinek megfelelően, a felsőoktatási intézménnyel egyeztetett program szerint képezi a hallgatóit, akik a diploma megszerzését követően azonnal teljes értékű munkavállalói lehetnek.
 

Mi történik, ha valaki nem teljesíti a duális képzés feltételeit, vagy bármilyen ok miatt, maga szeretne kiszállni a képzésből?
Ez esetben gond nélkül folytathatja tanulmányait ugyanazon szak hagyományos, nem-duális képzésén. Ilyenkor csak a céggel szűnik meg a munkaviszonya, a hallgató jogviszony és addigi egyetemi teljesítései megmaradnak.
 

Duális képzésben résztvevő partnervállalataink:
 
A következő szakokról fogad duális hallgatókat: PTI MSc magyar,angol; GI MSc magyar, angol; MI MSc magyar, angol
További információ: Dr. Rácz Anett
 
A következő szakokról fogad duális hallgatókat: PTI MSc magyar; MI MSc magyar
További információ: Dr. Pintér-Huszti Andrea
 
Legutóbbi frissítés: 2023. 01. 31. 12:29