Informatikus mint hiányszakma?

Azt már többen megállapították, hogy olyan szakma, mint informatikus, nincs. A https://www.frissdiplomas.hu/allasok/ oldalon 13 alkategóriából 11 diplomát feltételez. A https://www.profession.hu/ két kategóriában jelenleg több mint 1200 állást hirdet. A https://www.profession.hu/ 2600 állást ad meg 10 alkategóriában. Ahogy egy fogorvossal nem tudnak mit kezdeni a sebészeten, egy fejlesztő (programozó) sem cserélhető le egy rendszergazdával. Tehát már a képzés során specializálódni kell, érdemes olyan szakot elvégezni, amely felkészít az álommunkánkra.

Miután lassan mindent számítógépek irányítanak, mindenkinek a zsebében, vagy a karján ott van egy, ezekre programot kell írni, ezeket üzemeltetni kell. A fejlődés megint megelőzte az oktatást, és így most hiányszakmákról beszélünk, nemcsak hazánkban, hanem világszerte. Napjainkban látjuk, hogy a hiány feltornázza a fizetéseket szinte minden területen. Ez az informatikára még inkább teljesül. Egy aprócska zsákfaluból is lehet amerikai munkákat elvállalni és ellátni, természetesen amerikai fizetésért. A hazai munkaadóknak így nem a hazai fizetésekkel kell versenyezni, hanem a nyugatiakkal. 
Persze a tudás szintje meghatározza a fizetést. Egy alkalmazott, aki rendben tartja a KKV gépeit, festéket és papírt cserél a nyomtatóban, igény szerint kihívja a szervizt, lehet hogy csak minimálbért kap, igaz ehhez nem kell diploma. Az aki szakértőként hibát javít (gyakran távmunkában) esetleg órabérben megkapja ezt az összeget, vagy annak akár többszörösét is. A más szakmákban jellemző szamárlétra az informatikában sem ismeretlen. A 3 illetve 3,5 éves alapképzés révén alapvetően végrehajtó/megvalósító munkahelyekhez lehet jutni. Azaz a már fejlettebb munkatársak által megalkotott terveket kell leprogramozni, kiépíteni, felmérni és leírni, stb. Egy-két év alatt könnyen elérhető a félmilliós fizetés.

Ahhoz, hogy valaki ezeket a terveket elkészítse, több éves gyakorlat, illetve további elméleti háttér szükséges.  Az elméleti háttér elsajátításában segít a közel kétéves mesterképzés, így aki ezt teljesíti, gyorsabban haladhat a szamárlétrán előre, az egyre magasabb és magasabb fizetések, az egyre nagyobb felelősség irányába.

Az informatika fejlődése szédítő, a kívülálló is látja, hogy milyen gyakran kell operációs rendszereket cserélni a számítógépeken, a mobiltelefonokon, vagy egyes felhasználói programoknak milyen gyorsan jönnek ki újabb és újabb verziói. Ugyanez érvényes a másik oldalra is, sőt! Épp ezért a folyamatos önképzés elengedhetetlen, ha valaki az informatikára teszi fel az életét, ugyanis pár éven belül elavulnak az egyes technológiák. (Viszont az egyetemen oktatott elméleti alapok továbbra is érvényesek maradnak, maximum bővülnek.)

A karunk igen jó kapcsolatban áll a debreceni és távolabbi cégekkel, akik jól felfogott érdekükben részt vesznek a képzésben, így diákjaink kurrens szakmai ismereteket is szerezhetnek.
 

Legutóbbi frissítés: 2023. 01. 26. 17:51