Szakkörök indultak középiskolások számára

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara a középiskolák érdeklődő diákjai számára szakköröket szervezett két EFOP projekt keretében. Debrecen város számos középiskolájából érkeztek érdeklődő diákok az első foglalkozásra, amely február 2-án volt, 20, illetve 35 fővel indultak. A szakkörök május végéig tartanak, 2 hetente, alkalmanként 2 órás időtartamban péntek délutánra tervezve.

Az EFOP-3.4.4-16-2017-00023: „Az MTMI szakokra való bekerülést elősegítő innovatív programok megvalósítása a Debreceni Egyetem vonzáskörzetében” című projekt keretében egy 3D modellezés szakkör indult. A szakkör első felében gyakorlati példákon keresztül ingyenesen használható modellezési lehetőségekkel ismerkednek meg a diákok, és természetesen a munkáikat ki is nyomtathatják. Megismerkednek az animációkészítés alapjaival, példaként említve a rajzfilmkészítés, weboldalszerkesztést, számítógépes játéktervezést. A diákok által megtervezett modellt ki is lehet nyomtatni, illetve elkészíthetik az első saját mini animációjukat is.

Az EFOP-3.4.3-16-2016-00021: "A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban" című projekt keretében egy Algoritmika szakkör indult. Itt a nagy népszerűségnek örvendő algoritmikus feladatmegoldó programozó versenyek témaköreivel ismerkedhetnek meg az érdeklődő diákok. Terítékre kerülnek majd a különféle problémamegoldási paradigmák (teljes keresés, oszd meg és uralkodj elve, mohó algoritmusok, dinamikus programozás) az egyes feladatok iteratív és rekurzív megoldási lehetőségei. Szó lesz a matematikai feladatokról éppúgy, mint kombinatorikai és számelméleti problémákról, sztringfeldolgozó algoritmusokról, illetve gráfokkal kapcsolatos esettanulmányokról. Igény szerint kitérnek a hazai és nemzetközi programozó versenyek feladataira is. A tárgyalt problémákhoz különféle programnyelveken megoldást is kapnak a diákok, így egyszerre fejlődik a résztvevők algoritmizálási és programozási készsége.

Ezeket a szakköröket az mtmi.unideb.hu szerveren futó Moodle eLearnig rendszerrel támogatjuk. Ide kerülnek fel a modellek, a feladatok, a beadott megoldások, stb.

Ez a portál a középiskolások számára rendezett szakkörök, táborok támogatását vállalja fel. Innen lehet letölteni a szakkörhöz kapcsolódó oktatási anyagokat, leírásokat, feladatokat; itt találhatóak meg azok a linkek, melyek segíthetik az adott anyagrészben elmélyülést; itt lehet feltölteni a kiadott rejtvények, feladatok megoldásait; itt lehet tesztelni az elsajátított tudást. A szakköreinket jellemzően Debrecenben tartjuk, de szívesen fogadunk minden olyan érdeklődőt is, aki nem tud részt venni a foglalkozásokon, ám kíváncsi rá, hogy mivel is foglalkozunk.

Vannak olyan diákok, akik mindkét szakkör iránt érdeklődtek, és a foglalkozások beosztása lehetővé teszi, hogy ők mindkét felajánlott szakkörre járjanak. A szakkörökön való részvétel egyébként ingyenes.

GALÉRIA

Legutóbbi frissítés: 2023. 01. 26. 17:57