Befejeződött az INNOSID projekt

Augusztus utolsó napjaiban Budapesten találkoztak az ERASMUS+ program támogatásával megvalósult INNOSID (Innovative Solutions based on Emerging Technologies for Improving Social Inclusion of People with Disabilities) projektben résztvevő horvát, francia, spanyol, portugál egyetemek és a DEIK képviselői, hogy áttekintsék és lezárják az elmúlt 3 év eseményeit.

A rendezvényen részt vett a Down-szindrómások Horvát Egyesületének vezetője is, aki szakmai támogatást nyújtott a megvalósítás során. Először a projektet koordináló University of Zagreb részéről a projektvezető, Dr. Jurica Babic foglalta össze mi mindent történt a 36 hónap alatt. A világjárvány csak kisebb nehézséget okozott, mivel az első évben főleg egy tanulmánykötet megírása, illetve öt, Down-szindrómások számára fejlesztett applikáció többnyelvűsítése volt a fő cél. A második évben hallgatók bevonásával kialakításra kerültek további alkalmazások prototípusai, melyek a szeptemberre eltolt, Dubrovnyikban megrendezett kéthetes workshop során kerültek véglegesítésre. Az utolsó évben az alkalmazások fejlesztésén volt a hangsúly, mely a kéthónapos virtuális mobilitást követően egy kéthetes valenciai hackathonnal zárult.

A zárórendezvény során minden partner beszámolt arról, hogyan is élték meg a projektben résztevevő hallgatók és oktatók ezt a három évet, milyen hatások . A DEIK részéről Papp Ildió és Zichar Marianna vett részt a projektben, mely során az előbb említett tevékenységeken kívül két sikeres, 3D nyomtatáshoz kapcsolódó workshopot is tartottak. A két év során összesen 9 hallgató kapcsolódott be a munkákba, hárman közülük két éven keresztül kitartottak. A projekt horvát koordinátorának már csak egy feladata maradt, meg kell írni a végső beszámolót, amivel lezárásra kerül a projekt.

A magunk részéről az egyik DEIK-s hallgató gondolatával és néhány fotóval zárjuk a projektet: „While the project itself has ended for me personally, all the experience gathered and friendships formed will stay with me.”

 

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 01. 26. 17:57