Számítógépes grafika

 • Görbék és felületek modellezése Juhász Imre 2011 (html jegyzet)

  • A jegyzet célja a görbék és felületek számítógéppel támogatott tervezését magába foglaló bevezető kurzusok támogatása. Az anyag igyekszik kihasználni elektronikus terjesztésből fakadó előnyöket, mint pl. a színek használata, a mozgatható ábrák, valamint a szövegből indítható demonstrációs programok. A tananyag megértéséhez alapvető lineáris algebrai, analízisbeli és természetesen geometriai ismeretek szükségesek, melyek azonban nem haladják meg a BSc alapkurzusok során elsajátítható ismeretek szintjét. A jegyzet kilenc fejezete az alább felsorolt témakörökkel foglalkozik. Az első és második fejezet témája a görbék leírása, interpoláló görbék, ezen belül;; Lagrange-interpoláció, Hermite-ív, interpoláló szplájnok, Catmull-Rom-szplájn, Overhauser-szplájn, Ferguson-szplájn, interpoláló görbék paraméterezése. A harmadik fejezet a Bézier-görbéket tárgyalja részletesen;; de Casteljau-algoritmus, Bernstein-polinom, a görbe deriváltja, kettévágása, Bézier-szplájn, fokszámnövelés, interpoláció Bézier-görbével. A negyedik fejezet témája a B-szplájn-görbe. A hozzá tartozó témák a normalizált B-szplájn alapfüggvény és tulajdonságai;; többszörös csomóértékek, derivált, lineáris függetlenség; a B-szplájn-görbe, de Boor-algoritmus, a görbe deriváltja és folytonossága, csomóérték beszúrása, fokszámnövelés, periodikus B-szplájn-görbék, interpoláció B-szplájn-görbével. Az ötödik fejezet a racionális Bézier- és B-szplájn-görbéket ismerteti. A hatodik fejezet témája a kontrollpont alapú görbemodellezés. Ez a fejezet gyakorlatilag a korábban tárgyalt görbeleírások közös tulajdonságait kiemelve, egy általános egységes környezetbe helyezi őket. A hetedik fejezet a felületek leírásának néhány kérdésével foglalkozik, valamint a vonal-, a mozgó görbe által súrolt és a görbék tenzori szorzataként előállított felületekkel. A nyolcadik fejezet a Coons-foltokat tárgyalja. A kilencedik fejezete témája a tenzori szorzattal adott felületek legismertebb fajtája, a Bézier- és B-szplájn-felület, valamint ezek racionális változata. A jegyzetet a mellékelt programok használatát segítő függelék és a további ismeretek megszerzését segítő irodalomjegyzék zárja.
  • Digitális Tankönyvtár
 • Komputergrafika - Matematikai alapok Dr. Kovács Emőd 2011 (html jegyzet)
 • Számítógépi geometria Kovács Zoltán 2011 (html jegyzet)
  • A tananyag a klasszikus ábrázoló geometriai leképezéseket valamint a görbe és felületmodellezés alapjait tárgyalja. Az olvasó megismeri a tér síkra történő klasszikus leképezéseinek analitikus geometriáját, különös tekintettel a komputergrafikai alkalmazások igényeire. A görbe és felületmodellezés alapjainak elsajátítása során az olvasó betekintést nyer a szabadformájú görbék és felületek modellezésének néhány approximációs és interpolációs eljárásába.
  • Digitális Tankönyvtár

 

Frissítés dátuma: 2017.12.17.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.