Szakmai gyakorlat

A 15/2006 (IV.3) OM rendelet változása miatt hallgatóinknak diplomájuk megszerzéséhez szakmai gyakorlatot kell teljesíteniük. A 2011-ben és utána felvettek az alapképzésben kötelesek 240 óra, a 2014. szeptember után felvett hallgatók 320 óra, valamint a mesterképzésben további 160 óra, illetve a 2014. szeptember után felvett hallgatók 240 munkaóra szakmai gyakorlaton részt venni.

Az Informatikai Kar Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának Informatikai Kari kiegészítése  tartalmazza a szakmai gyakorlatra való jelentkezés feltételeit, illetve rögzíti a teljesítés adminisztrációjára vonatkozó eljárást. Az ország több felsőoktatási intézményéhez hasonlóan alapvetően mi is a hallgatókra számítunk abban, hogy találják meg a számukra megfelelő céget, vállalkozást, ahol fogadják őket szakmai gyakorlatra, hajlandóak egy munkahelyi gyakorlat vezetőt kijelölni és feladatot adni számukra. 

A 2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról 44. § (1) bekezdésének alapján a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát. A Gazdálkodó szervezet az Nftv. 44. §-a alapján gondoskodik a hallgatói munkaszerződés hallgatókkal történő megkötéséről, melyben egyebek mellett rögzítik, hogy a Gazdálkodó szervezet az Nftv. 44. § (3) bekezdésének a) pontjában meghatározott összegű hallgatói munkadíjat fizet a hallgatók részére, amennyiben az egybefüggő gyakorlat időtartama a hat hetet eléri.

 

A szakmai gyakorlatra való jelentkezés feltétele

  • programtervező informatikus BSc szakon: a Magas szintű programozási nyelvek 2 és Adatbázisrendszerek tárgyak teljesítése
  • gazdaságinformatikus BSc szakon: a Magas szintű programozási nyelvek 2 és Számvitel 1 tárgyak teljesítése
  • mérnök informatikus BSc szakon: a Magas szintű programozási nyelvek 2 és Hálózati architektúrák teljesítése

A programtervező informatikus, gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus MSc szakokon a 2. félévtől kezdve lehet szakmai gyakorlatra jelentkezni.

 

A 2017/2018 tanévtől felvett hallgatók esetén a szakmai gyakorlatra való jelentkezés feltétele

  • programtervező informatikus BSc szakon a Magas szintű programozási nyelvek 2, Adatbázisrendszerek és Adatbázisrendszerek labor tárgyak teljesítése,
  • gazdaságinformatikus BSc szakon a Programozás 2 és Számvitel tárgyak teljesítése,
  • mérnökinformatikus BSc szakon a Programozási nyelvek 2 és Számítógépes hálózatok teljesítése,

A programtervező informatikus, gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus MSc és a könyvtártudomány MA szakokon a 2. félévtől kezdve lehet szakmai gyakorlatra jelentkezni.

A szakmai gyakorlat folyamata

Amennyiben a gyakorlati hely megegyezett a hallgatóval a szakmai gyakorlat idejéről és az elvégzendő feladatokról Fogadó nyilatkozatot (hiánytalanul kitöltve, aláírva, céges aláírással és bélyegzővel ellátva) a szakmai gyakorlat megkezdése előtt legalább 1 hónappal korábban a hallgató feladata eljuttatni - a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel e-mailben - a szakmai gyakorlati koordinátornak ( ) és a Tanulmányi Osztálynak ( ).
A szakmai gyakorlatra való jelentkezés és az elfogadás ténye az elektronikus tanulmányi rendszerben rögzítésre kerül (erről nem küldünk külön értesítést e-mailben). Az elfogadást követően történik a szerződés megkötése a gyakorlóhellyel. 

szakmai gyakorlatáról szóló szerződést és igazolást járványügyi helyzetre való tekintettel a gyakorló helynek postán küldjük el. 
A hallgató a szakmai gyakorlatáról szóló szerződést és igazolást a tényleges gyakorlat megkezdése előtt köteles a szakmai gyakorlati koordinátortól átvenni és azt a szakmai gyakorlati helyen legkésőbb az első gyakorlati napon leadni. Amennyiben a hallgató ezen dokumentumokat a gyakorlati helyen nem adja le, úgy számára a teljesítésről szóló igazolás nem adható ki.

A szakmai gyakorlat teljesítését a hallgató az Igazolás szakmai gyakorlat teljesítéséről nyomtatvány kitöltésével és legalább 1 oldalas, a gyakorlati hely által jóváhagyott gyakorlati beszámolóval igazolja le, melynek elfogadásáról a szakmai gyakorlati albizottság dönt. A végzős hallgató a teljesítésről szóló igazolást és beszámolót (hiánytalanul kitöltve, aláírva, céges aláírással és bélyegzővel ellátva) a tervezett záróvizsga előtt legkésőbb 2 héttel köteles elküldeni - a járványügyi helyzetre való tekintettel e-mailben szkennelve - a szakmai gyakorlati koordinátornak ( ) és a Tanulmányi Osztálynak ( ). 
Munkavégzés utólag nem számolható el szakmai gyakorlatként.

 

Céges kapcsolattartás: 

Balogh Anita 
szakmai gyakorlati koordinátor

E-mail:
Telefon: +36 52 512 900 / 75331

2021. március 8-tól (határozatlan ideig) online ügyintézés!

Helyszín: 22. iroda

Fogadóóra: Hétfő-péntek: 9.00-11.00

 

Dokumentumok, formanyomtatványok

Fogadó nyilatkozat

Igazolás a teljesítésről

 

Gyakornoki lehetőségek, cégek ajánlatai

  • Espa internshiop offers:
Internship Duration Start date
Electronic Engineer – semiconductor test 6 months ASAP
Electronic Engineer – R&D Internship 6 months   ASAP
Shiny App Developer  6 months  ASAP 
  •  
  •  

 

 

 

 

Fejlesztési és Innovációs Tanácsadó Egyesület gyakornoki lehetőség (Jelentkezés e-mailben:  )

KIFÜ GÉANT TIM Szakmai gyakorlat  (Bővebb információ a programról)

Morgan Stanley IT frissdiplomás és gyakornoki program (Bővebb információ a programról)

Informatikai szakmai gyakornoki program - NI Hungary Kft. 

Fejlesztési és Innovációs Tanácsadó Egyesület gyakornoki lehetőség (Jelentkezés e-mailben:  )
Trust and Identiry Incubator Mentorship szakmai gyakorlat lehetősége (jelentkezési határidő: 2020 június 1.)

Szakmai gyakorlat lehetősége - OTP 2020

Gyakornoki témakiírások 2020. ArgonSoft Kft. (A munkavégzés helye Budapest)

Gyakornoki felhivások 2020. DolphioKutató-fejlesztő (KF), Szoftverfejlesztő (SW), Műszaki menedzser, Üzletfejlesztő (ÜF), Termékmenedzser (TM)Projektmenedzser

ExxonMobil IT gyakornoki lehetőség: (https://jobs.exxonmobil.com/ExxonMobil/job/Budapest-IT-Intern-BU/572737700/)

Nebu - Gyakornok

Europass önéletrajz sablon

Frissítés dátuma: 2021.04.06.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.