Szakmai gyakorlat

A 15/2006 (IV.3) OM rendelet változása miatt hallgatóinknak diplomájuk megszerzéséhez szakmai gyakorlatot kell teljesíteniük. A 2011-ben és utána felvettek az alapképzésben kötelesek 240 óra, a 2014. szeptember után felvett hallgatók 320 óra, valamint a mesterképzésben további 160 óra, illetve a 2014. szeptember után felvett hallgatók 240 munkaóra szakmai gyakorlaton részt venni.

Az Informatikai Kar Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának Informatikai Kari kiegészítése  tartalmazza a szakmai gyakorlatra való jelentkezés feltételeit, illetve rögzíti a teljesítés adminisztrációjára vonatkozó eljárást. Az ország több felsőoktatási intézményéhez hasonlóan alapvetően mi is a hallgatókra számítunk abban, hogy találják meg a számukra megfelelő céget, vállalkozást, ahol fogadják őket szakmai gyakorlatra, hajlandóak egy munkahelyi gyakorlat vezetőt kijelölni és feladatot adni számukra. 

A szakmai gyakorlatra való jelentkezés feltétele

  • programtervező informatikus BSc szakon: a Magas szintű programozási nyelvek 2 és Adatbázisrendszerek tárgyak teljesítése
  • gazdaságinformatikus BSc szakon: a Magas szintű programozási nyelvek 2 és Számvitel 1 tárgyak teljesítése
  • mérnök informatikus BSc szakon: a Magas szintű programozási nyelvek 2 és Hálózati architektúrák teljesítése
  • informatikus könyvtáros BA szakon az érvényes mintatanterv szerint előírt tárgyak teljesítése.

A programtervező informatikus, gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus MSc és az informatikus könyvtáros MA szakokon a 2. félévtől kezdve lehet szakmai gyakorlatra jelentkezni.

 

A 2017/2018 tanévtől felvett hallgatók esetén a szakmai gyakorlatra való jelentkezés feltétele

  • programtervező informatikus BSc szakon a Magas szintű programozási nyelvek 2, Adatbázisrendszerek és Adatbázisrendszerek labor tárgyak teljesítése,
  • gazdaságinformatikus BSc szakon a Programozás 2 és Számvitel tárgyak teljesítése,
  • mérnökinformatikus BSc szakon a Programozási nyelvek 2 és Számítógépes hálózatok teljesítése,
  • informatikus könyvtáros BA szakon az érvényes mintatanterv szerint előírt tárgyak teljesítése.

A programtervező informatikus, gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus MSc és a könyvtártudomány MA szakokon a 2. félévtől kezdve lehet szakmai gyakorlatra jelentkezni.

Amennyiben a gyakorlati hely megegyezett a hallgatóval a szakmai gyakorlat idejéről és az elvégzendő feladatokról Fogadó nyilatkozatot kell kitölteni és azt a szakmai gyakorlat megkezdése előtt legalább egy hónappal le kell adni a 230-as irodábanA szakmai gyakorlatra való jelentkezés és az elfogadás ténye az elektronikus tanulmányi rendszerben rögzítésre kerülEnnek elfogadása után következik a szerződések megkötése.  

A hallgató a szakmai gyakorlatáról szóló szerződést és igazolást a tényleges gyakorlat megkezdése előtt köteles a szakmai gyakorlati koordinátortól átvenni és azt a szakmai gyakorlati helyen legkésőbb az első gyakorlati napon leadni. Amennyiben a hallgató ezen dokumentumokat a gyakorlati helyen nem adja le, úgy számára a teljesítésről szóló igazolás nem adható ki. 

A szakmai gyakorlat teljesítését a hallgató az Igazolás szakmai gyakorlat teljesítéséről nyomtatvány kitöltésével és legalább 1 oldalas, a gyakorlati hely által jóváhagyott gyakorlati beszámolóval igazolja le, melynek elfogadásáról a szakmai gyakorlati albizottság dönt. A végzős hallgató a teljesítésről szóló igazolást a tervezett záróvizsga előtt legkésőbb két héttel adja le a 230-as irodában. Munkavégzés utólag nem számolható el szakmai gyakorlatként.

 

Céges kapcsolattartás: 2020 ősz Informatikai Szakmai Napok

Balogh Anita 
szakmai gyakorlati koordinátor

E-mail:
Telefon: +36 52 512 900 / 75331
Helyszín: I230. iroda

Fogadóóra: Hétfő-péntek: 9.00-11.00

 

Dokumentumok, formanyomtatványok

Fogadó nyilatkozat

Igazolás a teljesítésről

 

Gyakornoki lehetőségek, cégek ajánlatai

Morgan Stanley IT frissdiplomás és gyakornoki program

Informatikai szakmai gyakornoki program - NI Hungary Kft. 

Fejlesztési és Innovációs Tanácsadó Egyesület gyakornoki lehetőség (Jelentkezés e-mailben:  )

Trust and Identiry Incubator Mentorship szakmai gyakorlat lehetősége (jelentkezési határidő: 2020 június 1.)

Szakmai gyakorlat lehetősége - OTP 2020

Gyakornoki témakiírások 2020. ArgonSoft Kft. (A munkavégzés helye Budapest)

Gyakornoki felhivások 2020. DolphioKutató-fejlesztő (KF), Szoftverfejlesztő (SW), Műszaki menedzser, Üzletfejlesztő (ÜF), Termékmenedzser (TM)Projektmenedzser

ExxonMobil IT gyakornoki lehetőség: (https://jobs.exxonmobil.com/ExxonMobil/job/Budapest-IT-Intern-BU/572737700/)

Nebu - Gyakornok

Europass önéletrajz sablon

 

 

VÁLTOZÁS!

Dékáni utasítás

 

A DEBRECENI EGYETEM TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATÁNAK SAJÁTOS SZABÁLYAIRÓL VESZÉLYHELYZETBEN rektori utasításban megfogalmazott ideiglenes Tanulmányi és Vizsgaszabályzathoz kapcsolódóan, a kiszámítható és biztonságos működés garantálásához a TVSZ kari sajátosságokat tartalmazó 4. számú melléklete Informatikai Karra vonatkozó részéhez

10. § /Az ideiglenes TVSZ 28. pontjához és a TVSZ kari mellékletének 18. §-ához/

 

"A szakmai gyakorlattal kapcsolatos hallgatói ügyintézés elektronikus formában történik. Szakmai gyakorlatra jelentkezni a Fogadó nyilatkozat nyomtatvány kitöltésével lehet, az elfogadásról a szakmai gyakorlati albizottság dönt. A szakmai gyakorlatra való jelentkezés és az elfogadás ténye az elektronikus tanulmányi rendszerben rögzítésre kerül. A szakmai gyakorlat esetleges megváltoztatására csak a szakmai gyakorlati albizottság jóváhagyásával kerülhet sor.

 

A hallgató a Fogadó nyilatkozatát a szakmai gyakorlat megkezdése előtt legalább egy hónappal köteles elküldeni a szakmai gyakorlati koordinátornak és a Tanulmányi Osztálynak elektronikus formában.

 

A hallgató elkészült szakmai gyakorlatos megállapodását a szakmai gyakorlati koordinátor postai úton juttatja el a gyakorló helyre.

 

A szakmai gyakorlat teljesítését a hallgató az Igazolás szakmai gyakorlat teljesítéséről nyomtatvány kitöltésével és legalább 1 oldalas, a gyakorlati hely által jóváhagyott gyakorlati beszámolóval igazolja le, melynek elfogadásáról a szakmai gyakorlati albizottság dönt. Az elfogadás ténye az elektronikus tanulmányi rendszerben rögzítésre kerül. A végzős hallgató a teljesítésről szóló igazolást és gyakorlati beszámolót a tervezett záróvizsga előtt legkésőbb két héttel köteles elküldeni a szakmai gyakorlati koordinátornak és a Tanulmányi Osztálynak elektronikus formában."

Frissítés dátuma: 2020.10.22.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.