Informatikatanár – osztatlan tanárképzési szak

Az információ és annak felhasználása központi szerepet foglal el a mindenkori társadalmak működésében. Az információ létrehozásához, megszerzéséhez, elemzéséhez, értelmezéséhez, feldolgozásához, alkotó alkalmazásához szükséges ismeretek, készségek elsajátítása ma már mindenki számára fontos.

Az Informatikatanár képzés célja, hogy a munkába lépő informatikatanárok képesek legyenek a későbbi munkájuk során mindig megújulni, képesek legyenek önmaguk fejlesztésére, igényük és szándékuk legyen a önképzésre, az új technológiák és technikák megismerésére, használatuk, alkalmazásuk elsajátítására.

Az önképzés rendkívül lényeges ahhoz, hogy a szükséges ismereteket mindig a legmodernebb technológián keresztül tudják átadni a tanítványaiknak. Képesek legyenek ezeket oktatni megfelelő szinten és színvonalon, a szükséges készségeket kialakítani, akár más szakterületek oktatóival történő együttműködés keretében is.

A leendő informatikatanárokat a képzésünk felkészíti a számítógéppel támogatott problémamegoldások során az informatikai eszközök, információforrások tudatos és hatékony, önálló és csoportos használatára.

Az informatikatanár fő feladata a logikus, algoritmikus gondolkodás kialakítása és a koncepcióalapú problémamegoldás módszereinek megtanítása, így ezek központi szerepet kapnak a képzés során.

Az informatikaoktatás számos ponton kapcsolódik a közoktatás egyéb tantárgyainak tartalmaihoz. Ezen kapcsoldások szemléltetésével, oktatásával az informatikatanár egyfajta kapcsot képez a küülönböző tantárgyak, a különböző tudományterületek között.

 

Mit tanulhatsz a képzés során?

• a tanári munka rejtélyeit, informatika-módszertani, pedagógiai és neveléstudományi ismereteket, algoritmizálást és algoritmusok elemzését, magas szintű programozást, tesztelést, rendszer üzemeltetést

• alkalmazói rendszerek használatát

• a modern információs és kommunikációs eszközök, technológiák használatát általános és konkrét gyakorlati szinten mesterséges intelligenciát, számítógépes grafikát, valamint a magasabb szintű rendszerek építéséhez, illetve az informatikatanári feladatok ellátásához szükséges matematikai és logikai hátteret a gyakorlatban is kipróbálhatod tanári képességeidet: a képzés utolsó évében különböző típusú tanítási gyakorlatokat teljesíthetsz, melyek felkészítenek a tanítás mesterségének gyakorlati fogásaira

• pályázhatsz a Klebelsberg program havi 375 000 Ft összegig terjedő ösztöndíjára. Részletek: https://kk.gov.hu/klebelsberg-kepzesi-osztondij

 

Milyen munkaerőpiaci lehetőségek nyílnak meg előtted a diploma megszerzésével?

 •  az informatika tantárgyat oktató tanár lehetsz

  • a közoktatás 5–10. évfolyamán (a 4+1 éves képzésben oklevelet szerzők),
  • a közoktatás 5–12. évfolyamán (5+1 éves képzésben oklevelet szerzők),
  • a szakképzésben és a felnőttoktatásban (OKJ, ECDL).
 • vizsgáztató lehetsz közép és emelt szintű érettségi vizsgákon (5+1 éves kép- zéssel), valamint OKJ és ECDL vizsgákon, ezen felül informatikai versenyeket szervezhetsz
 • fejlesztési feladatokat láthatsz el a távoktatás, a tananyagfejlesztés, valamint az iskolai informatikai eszközök, oktatási info
 • elhelyezkedhetsz az idegen nyelvű informatikatanításban

 

Továbbtanulási lehetőség:

Ha tudományos pályát választasz, akkor várnak a doktori iskolák, ha a gyakorlat felé fordulsz, akkor pedig a tanár- és szakirányú továbbképzések közül választhatsz.

 

Az ideális jelentkező

 • Informatikai ismereteket szerzett általános és középiskolában, az (emelt szintű) informatika érettségi vizsga letétele javasolt (jelenleg nem követelmény).
 • Az informatika általános- vagy középiskolai oktatását szeretné hivatásul választani, affinitást érez a tanítás iránt.
 • Nagy érdeklődést érez az informatika egésze vagy annak néhány fejezete iránt, és ezért meglévő informatikai ismereteit szeretné bővíteni.

 

Képzési idő: 8 félév + 1 év gyakorlat; 10 félév + 1 év gyakorlat

Munkarend: ONA; ONK

Frissítés dátuma: 2021.09.17.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.