Informatikatanár – osztatlan tanárképzési szak

Az információ és annak felhasználása központi szerepet foglal el a jelenkori társadalmak működésében. Az információ megszerzéséhez, megértéséhez, feldolgozásához, alkotó alkalmazásához szükséges ismeretek, készségek elsajátítása ma már mindenki számára elengedhetetlen. Képzésünk célja olyan informatikatanárok kibocsájtása, akik képesek ezeket az ismereteket megfelelő szinten és színvonalon oktatni, a szükséges készségeket kialakítani, akár más szakterületek oktatóival történő együttműködés keretében is.

A leendő informatikatanárokat a képzésünk felkészíti a számítógéppel támogatott problémamegoldások során az informatikai eszközök, információforrások tudatos és hatékony, önálló és csoportos használatára. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az informatikatanár fő feladata a logikus, algoritmikus gondolkodás kialakítása és a koncepcióalapú problémamegoldás módszereinek megtanítása lesz. Az informatikaoktatás számos ponton kapcsolódik a közoktatás egyéb tantárgyainak tartalmaihoz, mely kapcsolatok kialakításához szükséges készségek fejlesztését is igen fontosnak tartjuk. Hallgatóink tanulják alkalmazói rendszerek hatékonyan használatát, algoritmusokat készítését, elemzését, magas szintű programozói ismereteket szereznek, tanulmányozzák az információs és kommunikációs eszközöket, technológiákat, mesterséges intelligenciát, számítógépes grafikát, valamint az ezekhez és a tanári munkához szükséges matematikai, logikai, informatika-módszertani, pedagógiai és neveléstudományi ismeretek is. A képzés utolsó évében pedig különböző típusú tanítási gyakorlatokat teljesítenek, melyek felkészítik őket tanítás mesterségére.

Elhelyezkedési, továbblépési lehetőségek

 • Az informatika tantárgyat oktató tanárként

  • a közoktatás 5–10. évfolyamán (a 4+1 éves képzésben oklevelet szerzők),
  • a közoktatás 5–12. évfolyamán (5+1 éves képzésben oklevelet szerzők),
  • a szakképzésben és a felnőttoktatásban (OKJ, ECDL).
 • Vizsgáztatóként (közép és emelt szintű érettségin (5+1 éves képzés), OKJ és ECDL vizsgákon), informatikai versenyek szervezőjeként.
 • A távoktatás, tananyagfejlesztés, iskolai informatikai eszközök, oktatási információs és kommunikációs technológiák alkalmazásával kapcsolatos fejlesztési feladatok ellátása területén.
 • Az idegen nyelvű informatikatanításban.
 • A tudományos pályát választókat várják a doktori iskolák, a gyakorlat felé fordulók pedig a tanár- és szakirányú továbbképzések közül választhatnak.

Az ideális jelentkező

 • Informatikai ismereteket szerzett általános és középiskolában, az (emelt szintű) informatika érettségi vizsga letétele javasolt (jelenleg nem követelmény).
 • Az informatika általános- vagy középiskolai oktatását szeretné hivatásul választani, affinitást érez a tanítás iránt.
 • Nagy érdeklődést érez az informatika egésze vagy annak néhány fejezete iránt, és ezért meglévő informatikai ismereteit szeretné bővíteni.

Frissítés dátuma: 2018.01.07.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.