Ismeretszerzés vegyes mobilitás keretében

2020, július 23 - 09:45
Az Informatikai Kar néhány hallgatója vegyes mobilitásban vehetett részt a tavaly ősszel indult SmartSoc project keretében.

A Debreceni Egyetem Informatikai Karának (DEIK) három hallgatója folytathatott tanulmányokat egy nemzetközi projekt keretében megvalósított úgynevezett vegyes mobilitás formájában a tavaszi félévben. Az Erasmus+ program szabályai szerint a vegyes mobilitás típusú programok keverik a valós és a virtuális résztvételt, viszont a valós mobilitás hosszának van alsó és felső korlátja is a lehető legjobb hatásfok elérésének érdekében.


 

 

 

A vegyes mobilitást a SmartSoc projekt (2019-1-SK01-KA203-060789) biztosította a DEIK hallgatói számára. A "Training future ICT experts based on the needs of a smart society" elnevezésű projektet az Erasmus+ program Stratégiai Partnerségek pályázattípusa támogatja. A projekt koordinátora a szlovákiai Zsolnai Egyetem (UNIZA) Menedzsment és Informatikai Tudományok Kara (FRI). Rajtuk kívül az Európai Unió nyolc országából további 11 egyetem (köztük a Debreceni Egyetem) és egy nonprofit szervezet alkotja a konzorciumot. Prof. Peter Márton projektvezető szavaival: „A projekt fő célja, hogy olyan oktatási anyagot készítsünk közösen, mely lehetővé teszi az informatika és infokommunikációs szakos hallgatók számára az ismeretszerzést az üzleti élet, vállalkozások, illetve a fenntartható fejlődés témaköréből, külön figyelmet szentelve Magyarország, illetve a partner országok intelligens szakosodási stratégiájára.”
Az intelligens szakosodási stratégia a kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) folyamatok hatékonyabb támogatását lehetővé tevő, ezáltal a térségek tudásalapú gazdasági fejlődését megcélzó stratégia, mellyel minden EU-s ország rendelkezik.

A SmartSoc projekt vegyes mobilitása a 2020. március 2-án rajtoló virtuális mobilitással kezdődött. A partner egyetemek 39 hallgatójából 9 csapat alakult, melyek egy-egy, a témavezetők által felvázolt esettanulmány kidolgozását kapták feladatul. A virtuális mobilitás lezárása többször elhalasztásra került a világjárvány miatt. Végül a csapatok tevékenykedése és az annak keretében megtervezett virtuális startup cég üzleti tervének elkészítése május végére fejeződött be. Az üzleti terveket három szakértő véleményezte technológiai, üzleti és társadalmi hasznosság szempontjából.

„A hallgatói csapatok tovább finomítják majd az üzleti terveket a szakértői vélemények alapján a kéthetes valós mobilitás alatt, mely eredetileg közvetlenül a virtuális mobilitás után került volna megrendezésre 2020. május 11 és 22 között a Zsolnai Egyetem kampuszán. Sajnos a Covid-19 járvány miatt ezt is el kellett halasztani. A SmartSoc projekt szervező bizottsága reméli, hogy ősszel, szeptember 14 és 25 között a vegyes mobilitás résztvevőit Zsolnán üdvözölhetik majd.”- jegyzi meg Zichar Marianna egyetemi docens, a DEIK csapat vezetője.

A valós mobilitás két hete alatt, a hallgatói csapatok a virtuális startup cégük üzleti tervének továbbfejlesztése mellett érdekes előadásokat is hallhatnak majd a legújabb ICT trendekről, az ICT termékek üzleti életben való használatáról, továbbá szakmai kirándulások is várják a résztvevőket. Gazdag kulturális és szabadidős programmal is készülnek a szlovák szervezők a külföldről érkező hallgatók és oktatók számára. A résztvevők bekapcsolódhatnak a rendezvény házigazda karának, a Menedzsment és Informatikai Tudományok Kar (FRI) megalakulásának 30. évfordulójára szervezett ünnepségsorozata is. A projektnek az oktatáson túl interkulturális célja is van. A fizikai mobilitás keretében a hallgatók a résztvevő nemzetek közötti különbségekről, ezek megértéséről és elfogadásáról is tanulnak, miközben azt is megvitatják, hogy hogyan tudják ezek a különbségek az Európai Unió sokszínűségét szolgálni.

A SmartSoc projekt szervező bizottsága szeptemberben kezd hozzá a következő akadémiai év vegyes mobilitásának megszervezéséhez, mely a tervek szerint 2021 márciusában fog kezdődni és májusban, a spanyolországi Valencia városában megrendezendő találkozóval fog zárulni. De addig még sok a munka: új esettanulmányokat kell készíteni, a partner egyetemek által jelölt hallgatók és oktatók közül ki kell választani a résztvevőket, és az e-learning platformot is fel kell újra tölteni, hogy könnyen megoszthatóak legyenek az oktatási anyagok. Az idei vegyes mobilitásban a Moodle rendszert használta a projekt. A Covid-19 járvány miatt szerzett tapasztalatok után, elképzelhető, hogy áttér a projekt a Microsoft Teams-re.

A 2019. szeptember elsején indult, 3 éves SmartSoc project első harmada heteken belül a végéhez ér. Az első év során keletkezett tartalmak, melyek akár felhasználhatóak a partner egyetemek kurzusain, ingyenesen elérhetőek lesznek mind a szakmai, mind a nagyközönség számára a projekt Moodle platformján, illetve a projekt honlapján.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.