INNOSID projekt

2021, február 1 - 09:00
Az eredeti ütemben halad az INNOSID projekt, mely elismerést is kapott Horvátországban.

 

A hároméves INNOSID projekt (http://sociallab.fer.hr/innosid/) 2019-ben indult a Zágrábi Egyetem koordinálásával. A konzorciumi partnerek (DE Informatikai Kar, Universitat Politècnica, IMT Atlantique Bretagne Pays de la Loire, Instituto Politecnico de Santarem, University of Dubrovnik illetve a nonprofit Croatian Down Syndrome Association) közül többen már korábban is sikeresen együttműködtek más ERASMUS+ KA203-as projektekben. Az eltelt közel másfél évben a pandémia ellenére a konzorcium sikeresen teljesítette az erre az időszakra tervezett vállalásait:

  • Elkészült egy tanulmány “Analysis of emerging technologies for improving social inclusion of people with disabilities” címmel, mely bemutatja, hogy a legújabb technológiák és azok alkalmazásai hogyan járulhatnak hozzá a fogyatékkal élő emberek életminőségének javításához. A tanulmány angol nyelven elérhető itt: LINK, illetve olvashatunk róla projekt weblapján is itt.
  • A projekt keretében immáron angolul, spanyolul, franciául, portugálul és magyarul is elérhető 5 ingyenes ICT AAC (https://www.facebook.com/ictaac) alkalmazás a Google Play Áruházból. Az eredetileg csak horvát nyelvű, mobiltelefonra és tabletre tervezett alkalmazások fogyatékkal élő gyerekek számára könnyítik meg az ismeretszerzést különböző területeken.

  • A tanulmány eredményeit felhasználva elkészült egy új, kiterjesztett valóság (AR) alkalmazás fogyatékkal élők számára LeARn to Cook névvel, mely három fő részből áll:

    • interaktív receptek főzéshez
    • saját receptek rögzítése, szerkesztése, törlése
    • két, a főzéshez szükséges alapanyagokra épülő, kiterjesztett valóság alapú játék (Learn és Find)

Felhasználói leírás, illetve további információk.

 

A 2020. november 20-án megtartott virtuális projekt megbeszélésen lezárásra került az első év, és megkezdődött a második évre tervezett tevékenységek ütemezése.

A projekt koordinátora jó hírekkel is szolgált még a 2020-as év végén:

Az INNOSID projekt elnyerte a „Most inclusive project from Erasmus+ and European Solidarity Corps implemented from 2017 to 2020“ díjat a Horvát Nemzeti Irodától. A nyertes videó megtekinthető itt.

A díjjal járó laptopot a konzorcium felajánlotta egy gyermekotthonnak (https://domzadjecu.hr/wp/en).

 

A munka nem állt meg, hamarosan várható a pályázati felhívás a projektben részt venni kívánó hallgatók számára, akik további mobilalkalmazások fejlesztésén fognak dolgozni. A pályázati felhívás megjelenéséig az érdeklődő hallgatók Papp Ildikót vagy Zichar Mariannát kereshetik.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.