Számítanak az egyetemre

2018, február 22 - 17:10
Mintegy 100 millió eurós beruházással 450 új munkahelyet hoz létre Debrecenben a Continental német technológiai nagyvállalat. A döntésben fontos szerepet játszott a Debreceni Egyetem nyújtotta tudásbázis – hangsúlyozták az új üzemről szóló csütörtöki tájékoztatón.

- Nagyon fontos nap ez a mai Debrecen gazdaságának és a város fejlődésének szempontjából, jelentős állomása a 2014-ban kezdődött gazdaságfejlesztési politikának. Beérni látszik az a munka, amit a megfelelő szervezeti háttér létrehozásába és az oktatás átalakításába fektettünk. 2014 és 2018 között 23 Debrecent érintő befektetési döntés született, ami 200 milliárd forintnyi működő tőkét és 4700 új munkahelyet jelent – hangsúlyozta Papp László polgármester a február 22-ei sajtótájékoztatón a Kölcsey Központban.

A polgármester felidézte, hogy 2016-ban indult a tárgyalássorozat a német technológiai nagyvállalattal az elmúlt évek legnagyobb értékű beruházásáról.

- A humánerőforrás és a szakember-utánpótlás biztosítása rendkívül lényeges kérdés, ebben a tekintetben volt fontos szövetségesünk a Debreceni Egyetem. Ennek keretében az intézmény műszaki képzését új alapokra helyezik, infrastruktúra, oktatás és humánerőforrás terén is újragondolja azokat a paramétereket, amelyek a város jövője szempontjából rendkívül fontosak – húzta alá Papp László.

Stephan Rebhan, a Continental transmission üzletágának vezetője elmondta, hogy az 1871-ben alapított vállalat ma már piacvezető a csúcstechnológiájú autóelektronikai eszközök gyártása területén, tavaly mintegy 44 milliárd eurós bevételt produkált.

- A debreceni gyárban elektronikus váltómű vezérlő egységeket, illetve szenzorokat fognak gyártani, amelyek vezető termékek a piacon, csak néhány olyan cég van a világon, amelyek képesek ilyet készíteni. Az elektromos és az önvezető autók térnyerésével pedig egyre nagyobb lesz a kereslet ezekre a berendezésekre – magyarázta Stephan Rebhan.

Az üzletágvezető hozzátette: nagy verseny volt a gyár új helyszínéért, de a jó magyarországi tapasztalatok és Debrecen egyre erősödő regionális pozíciója is a város mellett szólt.

Debrecen országhatárokon átívelő régióközponti szerepét, vonzó jövőképét és pezsgő gazdasági életét emelte ki Keszte Róbert, a Continental Automotive Kft. ügyvezető igazgatója is, aki arról beszélt, hogy a hazánkban 8000 munkavállalót foglalkoztató iparvállalat nemcsak gyártóbázisokat, hanem kutatásfejlesztési központot is létrehozott már Magyarországon.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora köszöntőjében a magyar és német gazdasági kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta, példaként említve az elmúlt időszakban betelepülő német partnereket.

- A Debreceni Egyetem az ország legnagyobb felsőoktatási intézményeként folyamatos vizsgálja, hogy miként képes az oktatási hangsúlyokat áthelyezni, illetőleg az iparági igényekhez igazítani a műszaki-informatikai képzését. Jelenleg 378 villamos- és több mint 900 gépészmérnök tanul az egyetemen, ez jelentős növekedést mutat a korábbi létszámadatokhoz képest. Létrehoztunk egy műszaki-informatikai kabinetet, melynek célja, hogy továbbfejlessze az intézmény mérnöki képzéseit – tájékoztatott Szilvássy Zoltán.


Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a nemrég lezárult felsőoktatási felvételi kapcsán megjegyezte, hogy bár még nincsenek adatok, világosan látszik, hogy egyre népszerűbb az informatika és a mérnöktudományok, folyamatosan nő a jelentkezők száma.

- A felsőoktatási stratégia fontos eleme, hogy az egyetemek nem önmagukban léteznek, hanem meg kell érteniük a munkaerőpiac igényeit mind a szakemberképzésre, mind a kutatás-fejlesztésre vonatkozóan. A Debreceni Egyetem egy nagyon jó példa erre, az elmúlt időszakban rövid idő alatt komoly eredményeket ért el. De ez csak a folyamat eleje, létre kell hoznunk az intézményen belül egy „műszaki egyetemet”, a mérnöki képzést szeretnénk megerősíteni, jobban láthatóvá tenni – jelentette ki Palkovics László.

A német technológiai vállalat vezetői a tájékoztatót követően a Debreceni Egyetemre is ellátogattak, ahol az intézmény és a mérnökképzésben résztvevő karok vezetőivel egyeztettek. Pintér Ákos általános rektorhelyettes prezentációjában bemutatta a műszaki képzés jelenlegi helyzetét, illetve vázolta a mérnökképzés fejlesztésének első lépéseként létrehozott önálló Mechatronikai és Villamosmérnöki Intézet struktúráját. A találkozó eredményeként a felek megállapodtak az együttműködés elindításáról, aminek keretében az egyetemi szakemberek a vállalat nürnbergi kutatás-fejlesztési központjában tanulmányozzák majd a cég által fejlesztett technológiákat.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.