Automaták és formális nyelvek

2017, szeptember 4 - 15:55
A programozási nyelvek elméleti és gyakorlati problémáinak megértéséről, valamit az automaták elméleti vizsgálatáról lesz szó az AFL 2017 háromnapos nemzetközi konferencián a Debreceni Egyetem Informatikai Karán.

- Ez a tanácskozás nem csak a szervező Számítógéptudományi Tanszéknek, hanem a karnak és az egyetemnek is nagyon fontos. Azt jelzi, hogy valami lényeges dolog történik, hiszen a számítástudomány meghatározó kutatói működnek együtt, indítanak közös kutatásokat – hangsúlyozta Mihálydeák Tamás dékán az AFL 2017 – Automaták és Formális Nyelvek konferencia szeptember 4-ei megnyitóján. Az idei tanácskozást a Debreceni Egyetem Informatikai Kara és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara közösen szervezte meg.

A dékán köszöntőjében rámutatott, hogy bár a kar nagyon fiatal, 2004-ben alapították, ugyanakkor a programozó matematikus szakon már 1972/73-ban elindult a számítástechnikai specialisták oktatása, napjainkban pedig már alap-, mester- és osztatlanképzések mellett az Informatikai Tudományok Doktori Iskola is várja a hallgatókat.

Vaszil György, a Számítógéptudományi Tanszék vezetője felidézte, hogy a konferenciasorozatot 1980-ban alapította Peák István professzor, az automataelmélet neves szakértője. Kezdetben még kétévente, majd 1990 óta háromévente rendezték meg, az idei alkalom a tizenötödik.

- Az automaták elméleti vizsgálata az 1950-es években kezdődött, a terület mára a számítástudomány fontos, önálló fejezete, hasonlóan a formális nyelvek elméletéhez, melynek megszületését az emberi nyelvek nyelvtani elemzése motiválta, ám hamarosan kiderült, hogy alapvető fontosságú a számítógépek „anyanyelve”, a programozási nyelvek elméleti és gyakorlati problémáinak megértésében – magyarázta Vaszil György.


A konferenciára idén tizenkét országból érkeznek résztvevők Debrecenbe. A háromnapos program – amelynek anyagát nemzetközi programbizottság választotta ki –, öt plenáris és tizenkilenc reguláris előadást tartalmaz, valamint speciális szekciót szentel a tavaly váratlanul elhunyt Ésik Zoltán szegedi professzor emlékének, aki a tudományterület kiemelkedő jelentőségű, nemzetközileg elismert művelője volt.

A részletes program a konferencia honlapján érhető el.

Sajtóiroda - TPL

 

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.