Jövőbe mutató tudást kínál az IK

2020, november 27 - 11:43
Új számítógépes laborokkal, a vállalati partnerekkel közösen fejlesztett korszerű tananyaggal, piacképes diplomával, modern környezetben várja a jövő programtervezőit, mérnökinformatikusait, gazdaságinformatikusait és informatikatanárait a Debreceni Egyetem Informatikai Kara.

- Az informatika dinamikus fejlődése a koronavírus nyomán még markánsabbá vált. Informatika nélkül leállt volna az életünk, hiszen nem lett volna lehetőség az online oktatásra, a homeoffice-ra és a megfelelő mennyiségű számítási kapacitás nélkül a vakcinagyártás is lassabb lenne. Ez jól példázza az informatika térnyerését szerepének egyre lendületesebb növekedését a minket körülvevő világban – jelentette ki Hajdu András, az Informatikai Kar dékánja.

A kari vezető hozzátette: egyre több hallgatóra van szükség az iparágban, ezért az IK folyamatosan fejleszti és korszerűsíti a tananyagot a partnervállalatok visszajelzései alapján.

- A hagyományos képzéseink – programtervező informatikus, mérnökinformatikus, gazdaságinformatikus – mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az adattudományhoz, adatfeldolgozáshoz kapcsolódó ismeretek átadása – beleértve a mesterséges intelligenciát és a felhőtechnológiát is. Ehhez nagy segítséget jelent, hogy karunk idén vált a Microsoft mesterséges intelligencia tudásközpontjává. Emellett dinamikusan fejlődik a kar műszaki, mérnökinformatikai vonala, amire jelentős hatással vannak a térségbe települő járműipari cégek, amelyek fokozott érdeklődést mutatnak az önvezető járművek, okoseszközök, 5G-technológia, a járműiparhoz és a városok üzemeltetéséhez szükséges szenzoradatok feldolgozása és a hálózatmenedzsment iránt – sorolta Hajdu András.

A dékán szerint fontos, hogy a vállalatok ne csak mint jövőbeli munkahelyek legyenek jelen a kar életében, ezért egyre nagyobb mértékben vonják be őket az oktatásba. Jó példa erre az Informatikai Kar tetőtérbeépítése, ahol az egyik új géptermet az IK vállalati partnere, az EPAM rendezte be. A cég munkatársai magas szintű webfejlesztést és szoftverfejlesztési módszertanokat is oktatnak a kar hallgatóinak.

- Az informatikai szektorra jellemző, hogy a cégek elszívó hatása már az egyetemi évek alatt is jelentős, éppen ezért arra törekszünk, hogy a hallgatók a tanulás mellett megfelelő szakmai diákmunkát kapjanak partnereinknél, és folytassák tanulmányaikat, hiszen így a későbbiekben jobb állást kaphatnak, a cégek pedig magasabban képzett munkaerőhöz jutnak. Ennek egy továbbfejlesztett formája lehet majd a duális képzés bevezetése mesterszakjainknál, ahol már ténylegesen párhuzamosan tanulhatnak és dolgozhatnak a hallgatók – vetítette előre Hajdu András.

A kari vezető megjegyezte, hogy folyamatosan keresik a megoldásokat az informatikatanárok iránti jelentős munkaerőpiaci igény kielégítésére is.

Az oktatás mellett a tudományos munka és a kutatás-fejlesztés is jelentős hangsúlyt kap az IK-n. A kar számos PhD-hallgatója, kutatója, oktatója működik együtt multidiszciplináris kutatásokban az egyetem más karainak szakembereivel. Az orvosi-biológiai képfeldolgozástól, az idegrendszeri ingerületi infokommunikáció szuper-számítógépes modellezésén és az autonómjárművek szenzoros érzékelési rendszerén át az e-sportig számos kutatócsoport és kutatólaboratórium működik. A kar kiterjedt partnerhálózata – Bosch, CCLAB, GE, EPAM, ITSH, Microsoft, Morgan Stanley, MNB, National Instruments – is épít az egyetemi tudásbázisra.

Aktív hallgatói közösség várja a sikeresen felvételizőket, hiszen számos hallgatói rendezvény, előadás-sorozat, tehetséggondozó program, intézményi és nemzetközi ösztöndíjprogram közül választhatnak az Informatikai Kar hallgatói.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.