MI: a jövő technológiája

2020, szeptember 8 - 15:38
A Debreceni Egyetemen hozzák létre a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség adatelemző központját, és növelik az intézményben működő szuperszámítógép kapacitását – jelentette be Palkovics László innováció és technológiai miniszter, aki a Mesterséges Intelligencia Stratégiát ismertette az egyetemen.

- A magyar kormány elfogadta a Mesterséges Intelligencia Stratégiát, amely alapján saját céljaink szolgálatába szeretnénk állítani ezt az új eszközt, hogy hazánk az új technológia bevezetésének nyertese legyen – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Debreceni Egyetemen tartott keddi rendezvényen, ahol Jakab Rolanddal, a Magyarországi MI Koalíció elnökével mutatták be a Mesterséges Intelligencia Stratégiát.

A miniszter részletes ismertetőjében kifejtette, hogy az adatgazdaság beindításához létrehozzák a nemzeti adatvagyon stratégiai kezelését, hasznosítását koordináló Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget, amelynek Debrecenben lesz az adatelemző központja. A program részeként bővítik a Debreceni Egyetemen működő szuperszámítógép-központot is, 2022-ig egy legalább 5 petaflops teljesítményű szuperszámítógépet helyeznek üzembe, amelyet az azt következő időszakban továbbfejlesztenek.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő köszöntőjében felidézte a térség kiemelkedő technológiai fejlesztését, egyebek mellett a Debreceni Egyetem és az egyesült államokbeli MIT együttműködését, és rámutatott, hogy a mesterséges intelligenciához kapcsolódó befektetések révén Debrecen rálépett a technológia jövőbe vezető országútjára.

Szilvássy Zoltán
, a Debreceni Egyetem rektora a hirek.unideb.hu-nak arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia több területén már jelenleg is folynak kutatások az intézményben, illetve intézményi együttműködésekben.

- A Debreceni Egyetem számos kara közreműködik ebben a munkában, olyanok, akikre nem is gondolnánk, mint például a bölcsészettudományi és a jogi kar. Intenzív kutatás folyik az Informatikai Karon, a Műszaki Karon a közlekedés automatizálása, az önvezető járművek fejlesztése kapcsán, és az orvostudomány is számos területen támaszkodik a mesterséges intelligenciára a radiológiától a sebészetig – sorolta Szilvássy Zoltán.


Bács Zoltán kancellár a beruházások kapcsán az egyetemi hírportálnak elmondta, hogy az egyetem Informatikai Kara behatóan foglalkozik a mesterséges intelligencia kutatásával és annak különböző alkalmazási, felhasználási módjaival.

- Adott volt a lehetőség, hogy részt vegyünk az országos mesterséges intelligencia stratégia megalkotásában. A megbeszélések folyamán az a döntés született, hogy a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség adatelemző központja Debrecenben lesz az Informatikai Karra támaszkodva, majd idővel önálló intézetté alakul – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Bács Zoltán.

A kancellár hozzátette: a Debreceni Egyetem a szuperszámítás-technika területén már évtizedes tapasztalattal rendelkezik, és az intézményben üzemel Magyarország legnagyobb szuperszámítógép-központja, ami a most bejelentett fejlesztésnek köszönhetően továbbra is piacvezető marad a térségben.

Sajtóiroda - TPL
Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.