Adattudomány (MSc) | Debreceni Egyetem

Adattudomány (MSc)

A képzés célja olyan informatikai szakemberek képzése, akik képesek a különféle adattípusok sajátságainak és a komplex adathalmazok struktúrájának megértésére, a közöttük lévő kapcsolatok felismerésére, a nyers adatok szükséges transzformációs lépéseinek alkalmazására, a következtetések levonására és a való világ folyamatainak modellezésére. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

 

Mit tanulhatsz a képzés során?

• az adattudomány szakterületének innovatív, kutatói szintű műveléséhez szükséges adatelemzési, etikai, adatbiztonsági, matematikai, statisztikai fogalmakat, a programozási elveket és összefüggéseket, különösen az adattípusokat, reprezentációkat, az átalakítási és optimalizációs eljárásokat, a többváltozós statisztika, a gépi tanulás elveit.

• az elemzéshez, modellezéshez használt aktuális technológiák működését és azok valós körülmények között történő alkalmazását nagy mennyiségű adat esetében is.

• a nagymennyiségű adatok tárolására, feldolgozására és vizualizációjára szolgáló technikákat.

• az adattudomány főbb alkalmazási területeit, az ezekhez kötődő problémákat és a megoldási lehetőségek főbb irányait, a kapcsolódó technikák alkalmazási korlátait.

• az egyes adattípusok közötti összefüggések megteremtését, az adatok transzformációján alapuló információ-kinyerést és feladatmegoldást multidiszciplináris környezetben is.

• az adatkezelés, elemzés, modellezés szabályozási kérdéseit, problémáit, beleértve a jogi és etikai vonatkozásokat is.

• az informatikai biztonság területeit.

 

Milyen munkaerőpiaci lehetőségek nyílnak meg előtted a diploma megszerzésével?

Képes leszel más szakterületek szakembereivel együttműködve projekt- (csoport-) munkára, illetve az informatikai szakterülethez tartozó folyamatok átfogó, vezetői szintű tervezésére, irányítására és ellenőrzésére.

 

Továbbtanulási lehetőség:

Ha a tudományos kutatómunka iránt érdeklődsz, akkor tanulmányaidat PhD képzés keretében folytathatod és később tudományos fokozatot szerezhetsz.

 

Az ideális jelentkező:

Programtervező informatikus, mérnökinformatikus, gazdaságinformatikus, matematika vagy fizika szakon szerzett BSc diplomával rendelkezik, képesnek érzi magát önálló munkavégzésre, és nem riad vissza az alapképzésben szerzett szakmai ismereteinek bővítésétől.

 

Képzési idő: 4 félév

Munkarend: MNA; MNK; MLK

Frissítés dátuma: 2023.01.18.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.